TOIVEAMMATTI

Opetin aikoinaan yliopistossa ja myöhemmin ammattikorkeakoulussa visuaalista suunnittelua. Työhön kuuluivat vuosittain karsikset eli valintakurssit, joissa loppusuoralle päässeet haastateltiin. Lähes jokainen hakija ilmoitti haaveekseen kuvittaa lastenkirjoja. Itsekin tein vastavalmistuneena graafikkona muutaman oman lastenkirjan ja muita free-kuvituksia, mutta sitten perheen elättäminen vei turvalliseen kuukausipalkkaiseen työhön noin 30:ksi vuodeksi. Ajattelin, että ”sitku olen eläkkeellä”. ”Nytku olen eläkkeellä”, halusin palata tekemään kuvituksia. Rakastan edelleen piirustusta ja maalausta, visuaalista suunnittelua.

Suomessa on todella paljon hyviä kuvittajia. Kustantamojen surullinen historia lähivuosina ja oma halu kokeilla ja tehdä kirjoja, jotka eivät kulje valtavirtaan, ovat johtaneet minut, kuten monet kolleganikin, enenevässä määrin omakustantamiseen. Se ei ole taloudellisesti palkitsevaa, mutta tekemisen vapaus houkuttaa, jos ei ota huomioon riesaa, joka syntyy logistiikasta: se vaatii säilytystilaa ja hauista. Lisäksi aikaa kuluu pienten pakettien tekoon ja lähettämiseen. Mielelläni luovuttaisin sen osan jollekin toiselle, mutta kivijalkakirjakaupat hupenevat silmissä. Suosikaamme siis niitä, jotka vielä ovat olemassa!

Kuvittaminen on muutakin kuin piirtämistä, vaikka sekin on taito, jota pitää harjoitella paljon. Useimmiten kuvittajan on lisäksi perehdyttävä kunnolla sisältöön ja pystyttävä kommunikoimaan tilaajan kanssa yhteistyössä. Mitä paremmat eväät on analysoida tehtävää, sitä nopeammin löytää sopivan ratkaisun. Siihen auttaa koulutus, vaikka olen huomaavinani pientä kahtiajakoa suhtautumisessa. ”Koulutus on teoriaa, mutta eihän sillä käytännön töitä tehdä!”

Mielestäni ”mikään ei ole niin käytännöllistä kuin hyvä teoria”. Esimerkiksi katseen ohjaamisessa tieto värien, koon ja sijainnin vaikutuksista auttaa, kun aikaa ei tarvitse tuhlata yritys-erehdys –menetelmän käyttöön. Graafisten ohjelmien käytön oppiminen on paljon nopeampaa, jos on joku, joka opastaa oikeat toimintatavat. Tieteessä tehdään koko ajan paljon uusia tutkimuksia, joita voisi soveltaa kuvittamiseen ja visualisointiin, mutta ne eivät oikein saavuta käyttäjiä. Yritän löytäessäni niitä silloin tällöin esitellä ja ehdottaa mahdollisia käytännön tulkintoja teoriasta. Jos itse olet huomannut jonkin mielenkiintoisen jutun tai kirjan, vinkkaa minulle ja saatan perehtyä asiaan.

Jaa juttu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial